Pages

Wednesday, 26 March 2014

Herbalife: prevara ili revolucionarno rješenje svih Vaših problema?

Naslov je očito sarkastičan. Međutim, sretnete li nekog od Herbalife "distributera", čućete nešto slično mom naslovu... osim što će oni biti ozbiljni. Naime, oni će pokušati na sve načine da Vam uvale proizvod, kao i da Vas regrutuju (odnosno vrbuju) da i Vi postanete jedan od distributera! Posao je odličan! Dobijaćeš određen postotak od svakog člana kojeg vrbuješ u svoju mrežu! Radiš svojim tempom! Prilično laka zarada novca!
Njihovi seminari su puni veselja, slavlja, obećanja i dirljivih priča (ozbiljno, pogledajte primjer seminara).
Recimo da je sve tako kako kažu. Recimo da se lako može zaraditi pristojan novac (ili makar džeparac). Recimo da nemam problem s njihovim načinom poslovanja. Imam ogroman problem sa proizvodima koje prodaju i kvazi-stručnjacima koji prave planove ishrane.
Domogao sam se teksta koji prave "Herbalife welness savjetnici" za svoje klijente. Možete ga pogledati na ovom linku. Dijelove tog teksta ću citirati i/ili parafrazirati ovdje objašnjavajući zašto su informacije koje oni daju polutačne ili netačne. Pokušaću da što više svoje protutvrdnje poduprem naučnim člancima. Nakon toga ću objasniti zašto ja nikada ne bih kupio njihove proizvode.

Spominje se BMI (tačnije, IDEALAN BMI). Dobro, ovo im možda mogu oprostiti. Mnogo ljudi se vodi ovim podatkom kao nekim mjerilom opšteg zdravlja. Za one koji ne znaju, BMI (Body Mass Index) odnosno Indeks tjelesne mase predstavlja približnu mjeru uhranjenosti pojedinca. Koristi se sljedeća formula: BMI = masa / visina na kvadrat. Jedan veliki nedostatak BMI je što predstavlja Vaše zdravlje odnosom mase i visine, što je smiješno. Šta je sa profesionalnim "bodybuilderima"? Prema BMI, oni su gojazni, iako imaju ogromnu količinu mišićne mase, a ne sala. Formula je previše uopštena i ne znači apsolutno ništa. Osoba koja je sklopila ovu formulu je bila matematičar. Međutim, njegovo objašnjenje formule je bilo da pokaže nivo uhranjenosti prosječne osobe, i upravo je to razlog što sam rekao da ću Herbalife-u oprostiti korištenje BMI-a kao reference za idealnu težinu.

Dalje, u tekstu se spominje da treba doručkovati sat vremena nakon buđenja, te da je doručak najvažniji obrok u danu.
Nažalost, ovo je netačno. (1) Kao što ću kasnije detaljnije pokazati, "tajmiranje" obroka nije važno dok god u jednom danu unesete potrebnu količinu kalorija za taj dan.

Zatim, spominje se da šejk treba biti polako, jer ako se eksira svi nutrijenti se neće apsorbovati.
Ponovo, mit koji samo zvuči uzbudljivo. Sporiji unos hrane može jedino izazvati raniju sitost. Da li ćemo eksirati šejk ili ga pijuckati polako je samo stvar izbora. Na kraju će se ista količina nutrijenata apsorbovati. (2) Da bi se ovo shvatilo potrebno je osnovno znanje načina na koji probavni sistem funkcioniše.

Sljedeći citat je stvarno zadivljujući. U tekstu piše: "Poslije šejka do prve užine ne jesti ništa jer šejk u kombinaciji sa tradicionalnom hranom ima efekat gojenja jer aktivira ćelije."
Znači ako budete pili šejk i jeli hranu aktiviraćete nervne ćelije (neurone). Ili možda eritrocite (crvena krvna zrnca)? Da li su mislili na adipocite (ćelije masnog tkiva)? Izgleda da nikada nećemo saznati.

Manja, ali jednako iritantna stvar mi je zapala za oko: "pošto je apetit pod kontrolom neželjeni kilogrami se lakše tope."
Ispada da iz sitosti slijedi "topljenje kilograma". Sitost jednostavno sprečava da jedemo mnogo i tako pomaže skidanju kilograma. To je kao da kažem da se studiranjem fizike stiže do Nobelove nagrade iz te nauke.

"Ljudi širom svijeta svakodnevno popiju više od jednog miliona šejkova Herbalife Formule".
Jaka reklama. Uzmimo u obzir da se u prosjeku pije 2 šejka dnevno, znači oni tvrde da oko pola miliona ljudi dnevno pije taj šejk. Svaki dan se rodi oko 360000 beba širom svijeta. Da li to znači da i Vi trebate što prije dobiti bebu? "Kud svi Turci tud i mali Mujo."

"Jabuku kombinovati sa bilo kojim voćem, jer ubrzava metabolizam."
Broj različitih vrsta hrane koje ubrzavaju metabolizam se mogu prebrojati na prste jedne ruke (i jabuka nije među tom hranom). Osim toga, taj "ubrzani" metabolizam traje jako kratko. Nije vrijedno truda. (3, 4)

"Voće se jede do podne, najkasnije do 13h (osim ako ste ustali kasnije) nikako u večernjim satima, jer naš organizam tada nije u stanju da u potpunosti svari fruktozu (biljni šećer) i sve će se taložiti u MASTI. Takodje NIKAKO ne jesti voće neposredno nakon obroka, jer ako se jede poslije obroka u stanju je da ostane u želucu sve dok ne istrune i neće se svariti."
Pisanjem velikih slova pokušavaju... ispasti strašniji? Bolje Vas ubijediti? Ili možda naglasiti netačne stvari u tekstu. Spomenuo sam više puta tajmiranje obroka. Kada jedemo nije važno. Bitno je šta jedemo, preciznije koliko jedemo. (5, 6) Drugi dio, o truljenju voća, ne znam da li je potrebno objasniti. Ko jede voće poslije obroka je, prema njihovom tvrđenju, hodajuća kanta puna truleži. Ovo je apsolutno netačno. (7, 8)

"Voda se pije PRIJE jela, a ne odmah POSLIJE jela kako bi želudac i želučana kiselina mogli neometano svariti hranu koju smo unijeli u organizam. 30 minuta po završetku obroka može se popiti voda." 
Lijepa zamisao, ali voda nema nikakve veze sa varenjem hrane, osim ako jedete nešto jako suvo pa želite da olakšate gutanje. (9) Što se tiče pića vode prije jela, postoji nekoliko tvrdnji da pomaže sa kontrolom apetita, ali ni jedna studija ne postoji da dokaže dovoljnu učinkovitost na fiziološkom nivou.

"Veoma je važno nahraniti mišić u prvih 20 minuta po prestanku vježbanja (kada nam se otvara “metabolički prozor”) proteinsko-multivitaminskim koktelom (u vidu šejka) jer bez obnove mišića trening skoro pa nema učinka."
Metabolički prozor je izmišljotina devedesetih godina 20. vijeka. Još 2000. i 2001. je dokazano da je ovih 20 minuta u stvari 3-4 sata. (10, 11, 12) Ne brinite, neće Vam sav trening propasti ako ne unesete proteine već dok se presvlačite poslije treninga.


U tekstu se može vidjeti da su za njihov plan potrebna 2 suplementa: "Formula 1 šejk" i "Thermojetics čaj". Ukupna cijena ova dva proizvoda je 137.3 KM. 
O čaju neću mnogo, ne znam ko je toliko naivan da kupi 50 g čaja koji košta 53 KM. 
Što se tiče šejka (550 g - 84.3 KM), pun je nezdravih sastojaka. Ponekad se zapitam kako imaju obraza prodavati svoje proizvode kao "zdravu hranu".
Glavni izvor proteina je izolat sojinog proteina. Ne piše da li je GMO. Nije Vas briga da li je ono što unosite u sebe GMO? Ok, a šta je sa činjenicom da soja sadrži velike količine fitoestrogena koje povećavaju količinu ženskog hormona (estrogena) u organizmu, i samim tim muškarcima smanjuju količinu muškog hormona (testosterona). "Onda je to super za žene!" Super za žene. Jako štetno za muškarce. 
Koriste nekoliko različitih izvora ugljenih hidrata da obogate ukus šejka, od kojih je glavni maltodekstrin. Maltodekstrin se proizvodi od skroba kukuruza i riže. Generalno se smatra "zdravijim" od bijelog šećera, iako često diže šećer u krvi brže od bijelog šećera, izazivajući još brži pad šećera u krvi (praćen vrtoglavicom). (13, 14, 15)
9 g (+ 12 g iz mlijeka) šećera svaki put kada popijete šejk ne zvuči toliko primamljivo ako pokušavate skinuti kilograme. 
"Važno" je da ima 1 g masti po porciji, iako je mast potrebnija organizmu od ugljenih hidrata (šećera). 
Mizernih 9 g proteina (+ 8 g iz mlijeka) u jednoj porciji. 
Hajde da napravimo računicu. 
170-200 kalorija po obroku. Znači maksimalno 400 kalorija za doručak i večeru. Ručak i užine su veoma "lagane", ali uzmimo da je ručak + 2 užine = 1000 kalorija. Plus preporuka vježbanja. Neka se vježbanjem izgori 200 kalorija (uzeo sam malu vrijednost imajući djevojke koje generalno troše manje kalorija u vidu). 
1400 - 200 = 1200 kalorija za cijeli dan. U jednom od prethodnih tekstova sam spomenuo da djevojke ne bi trebalo da unose manje od 1200 kalorija dnevno. Mi smo ovdje dobili taj minimum. 

Vidite li sad o čemu se radi? Vraćamo se na jedan od osnovnih pravila gubljenja težine: kalorije unesene/kalorije potrošene. Nema drugog načina. 

Ako je već potrebna suplementacija, zašto ne kupiti neki proteinski prašak ("whey" ili "casein" - proteini dobijeni iz mlijeka) po mnogo manjoj cijeni (~2.5 kg za 110 KM) a onda se zaputiti u apoteku i za 15 KM kupiti multivitamin/multimineral, koristiti spomenuti protein umjesto jedne užine, a ostale makronutrijente i mikronutrijente uzimati iz svježe hrane? 110 KM za skoro 5 puta više praha koji je u osnovi slična stvar - dodatak prehrani.

Fino rekoše momci iz "Dubioze Kolektiv": "Sve dok je ovaca, neće falit' vune." Svako ima svoj mozak i moć rasuđivanja. Na Vama je da odlučite da li je Herbalajf prevara i otimačina ili ne.



Monday, 10 March 2014

Osnove ishrane: dio drugi - makronutrijenti

Prošli put sam pisao o kalorijama, a danas je vrijeme za novu temu: makronutrijente.

Šta su to makronutrijenti?


Naučna definicija: makronutrijenti su nutrijenti koji su ljudskom organizmu potrebni u relativno velikim količinama, te koji su potrebni za rast, razvoj i normalnu funkciju organizma.

Naša tijela ne prepoznaju pojam "hrana". Ako pojedemo zdjelu šećera ili zdjelu zelene salate, jedino što tijelo raspoznaje su uneseni nutrijenti i iskorištava ih skladno sa tipom unesenog (makro)nutrijenta. 
O tome ćemo upravo pričati u ovom tekstu. Upoznaćemo se sa vrstama makronutrijenata i njihovim ulogama.

Postoji 5 tipova makronutrijenata: proteini, ugljeni hidrati, masti, vlakna i alkohol. Kalorije određuju da li ćemo dobiti ili izgubiti na kilaži. Makronutrijenti određuju šta ćemo izgubiti, odnosno dobiti. Na primjer, gubitak težine može dolaziti od gubitka masti (što je poželjno) ili od gubitka mišića, zavisno od rasporeda i količine makronutrijenata u ishrani. 

U prvom tekstu sam spomenuo analogiju kuće. Napisao sam da zamislite da gradimo kuću i da su kalorije cigle koje su nam potrebne da izgradimo kuću. Makronutrijenti određuju arhitekturu kuće. Sa istim brojem cigli moguće je napraviti dvije veoma različite kuće, kako izgledom tako i sveopštom izdržljivošću.
Imajući ovu analogiju u vidu, počnimo.

1. Proteini (bjelančevine)


Naučna definicija: U hemiјskom smislu protein јe polimer sastavljen od aminokiselina međusobno vezanih peptidnim vezama. On nastaјe formiranjem lanaca u čiјi sastav ulazi 20 aminokiselina koјe se nazivaјu proteinske ili standardne aminokiseline. Prvi i osnovni zadatak proteina je njihova neophodnost u procesu rasta i razvoja.

Većina ljudi ne jede dovoljno proteina. Unos proteina omogućava dugoročnu sitnost, stabilizaciju šećera u krvi i pomaže očuvanju mišićne mase. Još jedna prednost je veliki TEF (spomenuto u prethodnom tekstu, postotak koji predstavlja kalorije potrošene varenjem).

Protein u našoj analogiji kuće predstavlja temelj i cement. Što manje proteina, kuća je slabija, nestabilnija i manje otporna na vanjske uticaje prirode. Skladno s tim, što više proteina, kuća će biti čvršća i stabilnija. 

Proteini - informacije:
  • TEF: 20-30%
  • 4 kcal/gram*
  • brzo nas zasite
*100 grama čistog proteina = 400 kalorija

2. Ugljeni hidrati


Naučna definicijaUgljeni hidratiugljikohidrati ili šećeri su najrasprostranjenija jedinjenja u živom svijetu. Prema stepenu složenosti dijele se na monosaharide, disaharide, oligosaharide i polisaharide. Građeni su od ugljenikavodonika i kiseonika, a kod većine je odnos vodonika i kiseonika 2:1, upravo kao kod vode. Zato su i dobili naziv ugljeni hidrati kao spojevi ugljenika s vodom.

Jednom riječju, ugljeni hidrati su energija. Na biološkom nivou, tijelu ne trebaju ugljeni hidrati jer u nedostatku počne da stvara ketone (supstance koje se stvaraju kada tijelo razlaže masti; koriste se kao alternativa). Međutim jesti veoma malo ugljenih hidrata u cilju forsiranja tijela da koristi ketone je, prema mom mišljenju, nepotrebno i teško za ostvariti. 

U analogiji kuće ugljeni hidrati su struja koja daje energiju svim stvarima koje zahtijevaju struju u kući. Ketoni bi predstavljali korištenje svijeća umjesto sijalica. U modernom svijetu svijeće kao glavni izvor svjetlosti su prilično nepraktične.

Ugljeni hidrati - informacije
  • TEF: 5%
  • 4 kcal/gram*
  • daju optimalnu energiju tokom dana
*kao i sa proteinima, 100 grama čistog ugljenog hidrata = 400 kalorija

3. Masti


Naučna definicija: Lipidi ili masti su prirodni organski spojevi koji ulaze u sastav ćelijskih membrana. Lipidi nemaju zajedničku strukturnu karakteristiku kao npr. ugljikohidratibjelančevine, pa se ne mogu predstaviti opštom formulom. Njihova zajednička karakteristika je njihova nerastvorljivost u vodi i rastvorljivost u organskim rastvaračima (npr. benzenaceton).

Život je nemoguć bez masti koje jedemo, kao i masti u našim tijelima (čak i muški modeli sa izraženim "pločicama" imaju određenu količinu masti u tijelu).

Masti se ponašaju kao regulatori hormona u tijelu. Preniska količina masti u ishrani rezultuje brojnim problemima sa libidom, menstrualnim ciklusima, kožom, očima i brojnim drugim biohemijskim procesima. 

Postoje 4 glavna tipa masti koje jedemo: zasićene, polinezasićene, mononezasićene i trans-masti. Moj prijedlog je da treba izbjegavati samo ove posljednje, trans-masti (umjetne, čovjekovom rukom stvorene masti). 

U našoj analogiji, masti bi predstavljale (kućnog) majstora. Bez masti, odnosno majstora, kuća će brzo postati dotrajala, škripava i puna kvarova. 

Masti - informacije:
  • TEF: oko 3%
  • 9 kcal/gram
  • brinu se za pravilnu funkciju organizma

4. Dijetalna (prehrambena) vlakna 


Naučna definicija: prehrambena vlakna čine ostaci jestivih biljnih ćelija, polisaharidi, lignin i slične materije koje ne podležu hidrolizi ili nisu svarljivi u humanom digestivnom traktu.

Naučnici nađoše način da "ljudski probavni sistem" nazovu "humani digestivni trakt". Izgleda profesionalno i prilično zbunjujuće. Uglavnom, da nastavim.

Postoje 2 tipa vlakana, rastvorljivi i nerastvorljivi u vodi. Ona u ogromnoj mjeri pomažu sa varenjem, stvaranjem sitosti i stabilizacijom šećera u krvi. 
Većina osoba dnevno unosi veoma male količine vlakana. Nije ni čudo što je rak crijeva jedan od vodećih tipova raka kod muškaraca i žena. 

Vlakna su "čistač crijeva", pa je tako sasvim logično da u analogiji kuće ona predstavljaju kućnu pomoćnicu. 

Vlakna - informacije:
  • TEF: beznačajno malen
  • 1.5-2 kcal/gram
  • brinu se za pravilno varenje (potrebno min. 20 g dnevno)

5. Alkohol


Naučna definicija: Alkohol je bilo koje organsko jedinjenje u kojem je hidroksilna grupa vezana za atom ugljenika koji je dio alkil grupe ili supstituisane alkil grupe. Najpoznatiji alkohol koji se koristi u medicini i piću je etanol. Zato je on i najčešći alkohol dobijen industrijskim putem. Hemijska reakcija za dobijanje etanola je alkoholno vrenje ili fermentacija. To je prirodni proces kojim se šećer uz pomoć dejstva kvaščevih gljivica (enzima koji funkcionišu kao katalizatori) pretvara u etanol i CO2.

Alkohol sadrži kalorije. To malo ko zna ili želi da zna. Coca Cola Zero i vodka možda sadrže ugljene hidrate, proteine i masti u tragovima (veoma malim količinama) ali, iako to ne piše na etiketi vodke, sadrže i mnogo kalorija koje dolaze iz alkohola. 

U analogiji kuće, alkohol bi predstavljao nestanak struje. Kako, zašto? Zato što u tijelu alkohol postaje prvi na listi prioriteta za metabolisanje. Drugim riječima, tijelo neće koristiti ugljene hidrate i/ili masti kao izvor energije dok god je alkohol prisutan u organizmu. 

Alkohol - informacije: 
  • TEF: oko 20%
  • 7 kcal/gram
  • tijelo ga koristi kao primarni izvor energije (ako je prisutan)


Napisah sve što mi je na umu, pokušao sam da budem što jasniji i slikovitiji. Toliko za ovaj put, sljedeći na redu su mikronutrijenti.